top of page

Media

Ketkä ovat suomalaisen kulttuurin suuret nimet vuonna 2035? Helsingin Sanomien kulttuuri­toimitus valitsi 35 kiinnostavinta nuorta kulttuurin tekijää ja pyysi heitä vastaamaan sähköpostitse kysymyksiin.
Tässä he ovat.

Näyttökuva 2024-09-23 kello 18.27.17.png
Näyttökuva 2024-09-23 kello 18.34.37.png

Kunniamaininna[n] HS:n kilvassa [saa] Jenna Viro (s. 2000) omintakeisesta ja taiteellisesti kunnianhimoisesta romaanista Tuhkimoleikkaus (Kosmos) 

​

[2023] vuonna esikoisia ilmestyi 70, ja raati nostaa niistä nyt esiin kymmenen: kuusi romaania, kolme runoteosta sekä yhden esseekokoelma.

Tuhkimoleikkaus vie lukijan paitsi oopperaan, myös kauneuskirurgian maailmaan, joka näyttäytyy kirjassa karmaisevana.

 

Omintakeinen romaani saa lukupiirissä aikaan vilkkaan keskustelun. Lukijavieraana on kuvataiteilija ja kirjailija Teemu Mäki. Hän toivoo, että kirja olisi ottanut vahvemmin kantaa irvokkaaseen kauneusbisnekseen, mutta ilahtuu romaanin muodosta ja löytää sille esikuvan yhdysvaltalaisen feministipunkkari Kathy Ackerin tuotannosta. Esitystaiteen parissa työskentelevä Heidi Backström ihailee kirjan spektaakkelimaisuutta ja sitä miten moniin aisteihin romaani vaikutti. Anna joutuu alussa tekemään sopimuksen esitystä muistuttavan kirjan kanssa. Pietari viihtyy myyttien parissa ja löytää romaanin rujoista kauneusleikkauskuvauksista myös lohtua: ruumis on vain lihaa ja luita.

tulusto&kylmälä_edited.jpg
aaneen-nettisivu-scaled.jpg

Nuoren voiman liiton järjestämän Ääneen-salongin vieraiksi saapuvat esikoiskirjailija Jenna Viro (Tuhkimoleikkaus, Kosmos 2023) sekä aiemmin novelleja ja tänä vuonna omakohtaisen tietoteoksen julkaissut Henna Raatikainen (Kuinka baletti nousi jaloista päähäni, S&S 2023). Viron Tuhkimoleikkaus noudattaa oopperan dramaturgiaa aiheinaan rakkaus, raha ja kauneus. Raatikainen kirjoittaa baletin kauneudesta ja muuttumattomuudesta. Mikä meitä edelleen kiehtoo taidemuodon staattisuudessa ja kurissa?

Takakansi-podcastissa Jenna Viro puhuu Marko Suomen kanssa teoksestaan Tuhkimoleikkaus sekä kauneuden käsitteestä ja taiteen kokeellisuudesta.

takakansi-jenna-viro_edited.jpg
kansi_fragmentti_0.jpg

Arvio Jenna Viron esikoisromaanista Tuhkimoleikkaus.

​

"Erityisen kiinnostavaaTuhkimoleikkauksessa on sen sisäinen maailma ja fokalisaatio. Teos ei ole libretto, sillä se huomioi esityksen ainutkertaisuuden yleisön reaktioiden ja väliajan kautta. – – Koettelu haastaa esitystilanteen ja jokapäiväisen rajaa tuomalla esiin kulttuurisen kauneuden performatiivisen luonteen."

Julma kuvaus ihmisen toivosta tulla ydelliseksi – nimen omaan toisten silmissä.

​

Lisäksi se näyttää, miten taidetta nykyään usein seurataan kuin julkista tapahtumaa. Siksi romaanin edetessä kohtauksesta ja näytöksestä toiseen välillä kuvataan myös oopperayleisöä ja sen reaktioita. 

​

Kolmantena päämääränä voisi olla havainnollistaa kaiken taiteen keskinäistä viittaamista ja limittymistä. Kollaasimaisessa teoksessakin Viron omaa tekstiä täydentävät lainaukset Faust-libretosta, usein hyvin osuvasti.

Lopputulos on häkellyttävä, hauska ja makaaberi.

kokeellisuus_kansi_png.png

Miksi kokeellinen taide epäonnistuu? kysyy Jenna Viro. Olemmeko jämähtäneet sadan vuoden takaiseen? Miksi lepakoiden syöminen on edelleen “taidetta”?

Jenna Viron esikoisromaani kertoo muun muassa sadun, oopperan ja inhorealismin keinoja käyttäen pakkomielteestä kauneuteen ja sen pinnallisuudesta. 

​

Parisataasivuiseksi kirjaksi Tuhkimoleikkaus on huomattavan painavaa luettavaa.

tuhkimoleikkaus kansi_edited_edited.png

Tuhkimoleikkaus on hallittu ja täysipainoinen romaani, joka kantaa itsensä ryhdikkäästi. Kirjoittaessani tätä tekstiä nousen vähän väliä ylös ja hoen itsekseni: nyt on nerokasta! Nyt ON nerokasta!

 

Nyt on sitä, mitä kirjallisuudelta peräänkuulutan. Tuhkimoleikkaus on romaanitaidetta eteenpäin nytkäyttävä teos. Se sisältää uudenlaista kielellistä komeutta ja sukupuoleen liittyvän tematiikan veitsenterän kylmäävästi toteutettua käsittelyä.

Tuhkimoleikkaus osoittaa, miten spektaakkelimaisuuden vastustaminen on aina liikkeessä: kun on kehitetty jonkinlainen vastarinnan muoto, se ei ole voimassa ikuisesti vaan vaatii jatkuvasti tarkentamista. Kauneuskirurgian vastustamisen tai sen kyseenalaistamisen sijaan Tuhkimoleikkaus luo kaleidoskoopin, jossa yleisön suhde asiaan pysyy loppumattomassa liikkeessä.

Näyttökuva 2024-10-08 kello 11.26.03.png
Näyttökuva 2024-09-25 kello 12.19.09.png

Jenna Viron esikoisteos Tuhkimoleikkaus on vuoden 2023 kiinnostavimpia kotimaisia esikoisteoksia. Gounod‘n Faust-oopperan päälle rakentuva tarina kauneusleikkauksista ja itsensä muokkaamisesta on kielellisesti villiä tekstiä.

 

Haastattelin Viroa sähköpostitse maaliskuussa 2023.

Arvion voi aloittaa Monty Python -sitaatilla: Now for something completely different. Jenna Viron esikoisromaani Tuhkimoleikkaus on nimittäin jotain aivan muuta mihin ollaan totuttu.

Iva kruunaa moniaineksisen (ja -aistillisen) teoksen, jossa vanha ja uusi, korkea ja matala, vakava ja hysteerinen lyödään komeasti toistensa lomaan.

Suvi Ahola, HS

Juoneen on leivottu ihanan inhottavia, suorastaan nerokkaita käänteitä, joiden merkitystä ei turhaan tyrkytetä valmiina.

Eli Harju, Kulttuuritoimitus 

Uusviktoriaanisella tyylillä leikittely on nokkelaa, ja Viron taito luoda tunnelmia teoksessaan ansaitsee erityismaininnan. Harva teos onnistuu kiristämään kudoksia sisäelinteni ympärillä, mutta Tuhkimoleikkauksen painostava ilmapiiri kantaa ja kiihtyy loppua kohden.

Johanna Osváth, Nuori voima

Kun tehdään kirjaa näin erikoisella tavalla, on myös monia tapoja tehdä pieleen. Viro kuitenkin hallitsee hyvin valitsemansa ja luomansa tyylin. Tuhkimoleikkaus on rohkeaa ja omaäänistä kirjallisuutta. Viro ei todellakaan mene sieltä, missä rima on matalin.

Pauli Jokinen, blogi

bottom of page